Joburi de technical writer

Posted: 26/09/07 in Technical Communication
Etichete:, , , , , , , , ,

Lucrând ca technical writer, sunt interesat şi de piaţa joburilor din România pentru că din multe motive – care de fapt sunt două – mă mai gândesc la o schimbare de job. Am observat următoarele:

1. Bucureştiul oferă 90% din total joburilor de technical writer la firme de software. În general apar joburi care nu necesită cunoştinţe deosebite, dar sunt şi excepţii (IXIA, de exemplu). Din urmă, vin cu greu Clujul, Timişoara, Braşovul. Aş adăuga Iaşul, dar din păcate nu prea sunt joburi de TW de o bună bucată de vreme.

2. Majoritatea angajatorilor vor ca un TW sa posede un nivel avansat de limbă engleză, cunoştinţe tehnice cât mai variate incluăzând cunoştinte de programare sau webdesign, iar abilitaţile software să fie cât mai variate şi solide (MS Word în general, programe de prelucrat si captat imagini (Adobe în general), RoboHelp sau altele asemănătoare, etc.). Desigur, pe lângă toate astea se pot cere o doua limbă straină (franceza şi/sau germana), alte programe de authoring sau DTP, cunoştinţe tehnice despre un anumit limbaj de programare (Java, PHP, C++,etc.) şi nu în ultimul rând experinţă şi/sau studii în domeniul tehnic.

3. În acest moment piaţa românească are o cerere mică de TW. Multe firme nu caută neapărat un TW pentru că pot folosi un QA tester să facă un manual sau caută un TW care să lucreze ca şi tester, ca în cazul Endava.

4. În România, Bestjobs şi Ejobs sunt principalele situri pe care sunt postate joburi de TW iar în mai mică măsură pe myjob. O mare parte din joburi apar doar pe siturile firmelor care merită să fie cercetate din când în când. Desigur, aici poate interveni problema actualizării siturilor respective, de exemplu RackSoft, dar un CV bun va fi luat mereu în considerare.

5. În Europa, majoritatea joburilor de TW se găsesc în UK. Celelalte ţări nu depăşesc cu mult numărul de joburi de TW din România cu excepţia faptului că dinamica disponibilităţilor este mult mai mare faţă de România. Dintre acestea, am remarcat Belgia, Olanda, Franţa, Germania, Cehia şi Polonia.

6. Salariul unui TW în România este sub media salariilor programatorilor la aceeiaşi ani de experienţă. În străinătate discrepanţele nu sunt la fel de mari dar cerinţele sunt mai mari şi mai greu de îndeplinit. De asemenea, în străinătate se cere un grad ridicat de specializare şi cunoaştere unor anumite tipuri de softuri.

Reclame
Comentarii
  1. […] România, după cum am mai spus şi în postul despre joburile de technical writer, posibilităţile sunt limitate, ca de altfel şi grilele de […]

  2. […] România, după cum am mai spus şi în postul despre joburile de technical writer, posibilităţile sunt limitate, ca de altfel şi grilele de […]

  3. Sister spune:

    Draga Daniel,

    In prezent cererea de technical writeri a crescut foarte mult in Romania. Este adevarat ca in Romania avem sub 10 Tech writeri cu experienta.

    Cat despre salarii ai ramane uimit sa afli ca sunt cativa care au salariu la nivelul unui SE.:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s