un articol despre dogme in Info Kappa

Posted: 17/07/08 in Bloguri, de ce
Etichete:, ,

citesc mult prea rar o revista online care are un aer mai deosebit in peisajul virtual romanesc… in ultimul numar e vorba despre dogme si impactul lor asupra vietii de zi cu zi cu avantajele si dezavantajele lor… problema e destul de complexa si as putea sa adaug exemple pro si contra dogmelor cat de multe, dar o sa ma rezum la un citat:

Dogmele mai pot avea o oarecare utilitate – pot sa retina si sa capteze idei pana cand acestea sunt intelese intradevar si invatam sa le aplicam in mod intelept. Dar pana urma, orice dogma, din afara religiilor trebuie evaluata prin gandire deschisa, neingradita. Spiritul cercetarii infrunta dogma, pune intrebari si cauta adevaruri. […]

Teoretic, dogma stiintifica este ceva care nu poate exista, o combinatie instabila de terneni care se resping reciproc si explosiv. In practica, nu cred sa existe unitate de cercetare sau universitate libera de dogmatism. In limitele normalului, acest lucru este stimulativ pentru ideile noi, creativitate si inovare care oricum inoata impotriva curentului. Dar in alte cazuri din motive de dogma, laboratoare si scoli au dat faliment profesional si moral.

Daca ma refer la educatie- pe plan mondial si local, am impresia ca se cauta mereu formule mai bune, mai realiste, care sa realizeze o armonie intre cei multi si cei deosebiti, intre traditie si viitor, intre cunostintele de baza si creatie, intre misterele negative ale naturii umane si posibilitatile nelimitate ale evolutiei omului. Nu exista solutii unice si nici generale, ceea ce conteaza e ca perfectibilitatea sa ramana omniprezenta. Doza de dogmatism din educatie ar trebui, in schimb sa scada mereu. Dar toate acestea trebuie gandite liber, realist, nu dogmatic. ” (din Info Kappa, numarul 309, 14 iulie 2008).

ceea ce as adauga eu e ca dogmele astea, prin extrapolare, in sisteme conservatoare sunt cheia succesului… dar in sisteme dinamice unde adaptarea la schimbare e mult mai importanta nu mai sunt asa folositoare si de aceea nu te mai ajuta… oricum, Peter Gluck nu se dezminte si ii doresc la cat mai multe editii… mereu e ceva de invatat din articolele sale…

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s