Joburi la Comisia Europeana

Posted: 5/12/07 in Bloguri, Technical Communication
Etichete:, , , , ,

Ca sa lucrezi la Comisie, ai in principiu doua posibilitati: te prezinti la un concurs organizat de EPSO, il iei, ajungi pe o lista de rezerve, dai o serie de interviuri si ajungi functionar sau printr-o companie care te recruteaza ca consultant si care va scoate multi bani din tine dar si tu – asta depinde ce asteptari ai -. Despre a doua posibilitatea vroiam sa va vorbesc.

Fara sa intru prea mult in detalii, sunt o serie de joburi care apar pe lista companiei pentru care lucrez eu. Desigur, mai sunt si alte companii, dar din motive lesne de inteles nu le voi pomeni aici.

In acest moment cauta in mod predilect pe piata romaneasca si bulgara pentru ca candidatii au avantajul de a veni din noile tari intrate in UE. De obicei, sunt joburi de IT, dar au si joburi de technical writer insa cu un background solid in IT.

Daca doriti mai multe informatii, va stau la dispozitie. Posturile pentru Comisie sunt la Bruxelles si Luxemburg. Pana acum, la Bruxelles, vremea e singurul dezavantaj major. sper sa nu apara si altele.

Comentarii
  1. beranger spune:

    Nimic nou cu EPSO, dar procesul de recrutare dureaza in total cam un an, si ce castigi esti ca apari pe o lista, de unde poti fi ales pe viitor pentru angajare de catre vreo institutie europeana – dar asta nu-ti garanteaza inca un job.

    EUROPEAN DYNAMICS e o tampenie, vad ca este o firma privata, ce legatura are asta cu EU?!

  2. Daniel spune:

    @beranger, daca ai fi citit cu atentie postul meu ai fi inteles tampenia pe care o invoci si care nu e o tampenie. European Dynamics ca si alte firme de acelasi gen a castigat un contract – sunt toate pe situl Comisiei- prin care ii cauta agenti contractuatuali (consultanti) care sa lucreze in numele acestei companii in cadrul Comisiei. Si lucrezi acolo atata timp cat aceasta companie are contract cu Comisia. Si sunt foarte multi care lucreaza asa. La mine in departament sunt 7 oameni care sunt „prestataires” adica freelancers. Daca n-ai inteles nici acum sau ai nevoie de mai multe informatii, da-mi de stire.

  3. beranger spune:

    Daniele, tu amesteci doua chestiuni total diferite.

    Una ar fi ce-ti ofera EPSO, anume posibilitatea ca vreodata sa capeti un job in care esti angajat al unei institutii europene – unde, ca sa simplificam, esti more or less „ca la stat”, relativ caldut si cu un regim de impozite mai lejer decat cel national.

    A doua este sa lucrezi la o firma oarecare, doarpentru ca aceasta a castigat un contract cominutar. Mare branza. Ceea ce tu numesti frumos „prestataire” sau freelancer eu numesc intérim. Stii ce este de fapt toata moda asta de firme care-ti ofera contracte temporare? Daca tie iti place sa fii considerat „consultant”, treaba ta. Ce sunt firmele astea: geambasi de oameni! Te inchiriaza ca pe o curva. Dar se pare ca tu esti multumit cu stilul Adecco…

    Tineretul roman s-a tampit, nu-si da seama dat de degradanta este munca asta de intérim. Una este sa ai un job pe perioada nedeterminata (dupa o vreme de proba, asta poti sa obtii in final prin EPSO, daca ai pregatirea si sansa sa ti se intample). Si, de asemenea, a fi „consultant” este atunci cand tu esti independent (in jargon romanesc, orice intre PFA si sereleu). Cand esti somer si ti se ofera un contract temporar, nu ti se ofera nimic: este doar o codoseala, o geambasarie, o afacere ieftina cu forta de munca tanara si calificata.

    Poate e mai cool ca omul sa se declare „freelancer fara contracte” decat unemployed. S-a notat.

    Si ce naiba este aia „la mine in departament”? (Eu nu stiu decat de Departamentul de Stat, dar ala e pe alt continent.)

  4. Daniel spune:

    Draga Beranger, nu inteleg care e problema ta. Daca tu iti permiti sa ma insulti pe blogul meu fara sa intelegi ce ti-am spus, degeaba incerc sa am un dialog. Nimeni nu ma obliga sau obliga pe cineva sa lucreze asa ca independent. Eu am spus de aceasta posibilitate. Ca nu vrei sa intelegi ce-am spus, e problema ta. Si mai usor cu fazele de atot-cunoscator ca ma lasa rece si n-am chef sa vorbesc cu oameni care le stiu pe toate si de fapt stiu doar ce le spun altii… poate ar trebui sa lasi prejudecatile la o parte si sa mai gandesti…. 1. Ce fac eu fac pentru ca vreau. Stiu sa citesc si sa pot lua decizii. Ce e potrivit pentru cienva e nepotrivit pentru altcineva. 2. Nu toata lumea vrea sa devina functionar. 3. Daca tu tii sa insulti pe cineva, fa-o in alta parte.
    Nu mai generaliza fara sa cunosti situatia ca arata doar ca esti ignorant si habar n-ai despre ce vorbesti. Si nu mai da etichete ca sa folosesti biti. Ca degeaba o faci. Nu faci decat sa pari ridicol. Dar asa pari mai cool, nu?
    Si faza cu departamentul e hilara… Dar daca vrei te informezi, vezi structura unui directorat ca sa te luminizi. Limba romana e cam grea cand nu prea mai dai prin tara. Sanatate!

  5. […] După cum am spus si într-un post anterior, una din posibilitati de a lucra la o institutie europeana este posibilitatea de a lucra […]

  6. eli spune:

    Mai lucrezi prin ED? Cum iti place? Am primit o oferta de la ei si mi-ar placea mai multe informatii despre ei.

    Merci

  7. Lucian spune:

    Salutari,

    Ma intereseaza si pe mine cei de la ED, daca sunt seriosi, etc., eventual cateva avantaje/dezavantaje in a lucra cu ei.

    Poti sa-mi scrii cateva randuri? Multumesc

  8. calugar alina spune:

    Salutari,
    ma intereseaza si pe mine cum pot aplica pt un job la Bruxelles,care e procedura,unde ma inscriu,unde dau concursul etc.Ma poti ajuta cu niste informatii,te rog?
    mersi mult,alina

  9. Georgiana spune:

    Buna,
    Daca este posibil as dori mai multe detalii referitoare la procesul de recrutare prin ED, si in principiu durata.

    Multumesc!

  10. Daniel spune:

    @Georgiana: Procesul de recrutare prin ED dureaza mai mult decat un proces obisnuit de recrutare pentru ca factorii de decizie nu sunt la ED, ci la client care poate fi Comisia sau alta institutie.
    Pasii de urmat sunt: trimiti CV pentru un anume post sau pentru un anume profil. Daca esti selectata pentru un interviu, vei face un CV tip ED si vei fi invitata la interviu pe banii ED. Va trebui sa semnezi un precontract cu ED. Mergi la interviu si daca il iei, astepti procesul decizional al Institutiei. Poate sa dureze si cateva luni. Si cand stii data de incepere, semnezi contractul cu ED.
    E recomandabil sa citesti foarte bine toate conditiile si daca ai nelamuriri sa intreabi persoana de contact.
    Cu exceptia CV-ului care trebuie sa corespunda postului cautat, un punct in plus e dat de cunostintele de limbi straine in plus fata de engleza (cum ar fi franceza sau germana).
    Mult succes.

  11. Georgiana spune:

    Buna Daniel,
    Multumesc pentru raspunsul anterior. CV-ul meu a fost trimis la client acum 3 saptamani, insa nu am primit inca feed back.

    Daca este posibil, poti sa imi spui din propria experienta care este durata asteptata pentru fiecare etapa?
    Cateva luni pentru fiecare etapa(i.e asteptat feedback de la client in vederea pregatirii interviului, asteptat raspuns dupa interviu), asteptat pentru definitivarea datei de incepere in cazul acceptarii? Cateva luni inseamna o luna-2-3 sau poate fi si mai mult?

    Multumesc inca o data pentru timpul tau si pentru raspuns!!

    Georgiana

  12. cristgea spune:

    Buna,
    Am fost la un interviu cu o firma de recrutare, trebuyie sa fac un CV pe un model dat de ei, si la finele lui 2011 ar tb sa sustin interviul…Intrebarea este: in ce consta acest interviu?
    Este super ce ai scrisa in postarea ta si iti multumnesc

  13. Daniel spune:

    Buna.
    Interviul nu e foarte diferit de un interviu la o firma privata. Va consta intr-o discutie cu seful de proiect si/sau alte persoane implicate despre proiect si despre competentele tale si experienta ta si daca acestea corespund postului si proiectului la care te vei alatura. Daca va fi considerat necesar, va trebui sa treci un test sau sa trimiti niste exemple de proiect la care ai lucrat. Nu exista o anumita tipologie pentru ca proiectele sunt diferite si conteaza foarte mult rolul tau in cadrul proiectului. Deci este un interviu care oricare altul. E posibil sa apara si intrebari specifice HR sau despre CV-ul tau asa ca e bine sa fii pregatit pentru orice fel de intrebare. Oricum majoritatea intrebarilor se vor axa pe modul in care competentele tale vor aduce plusvaloare proiectului. Mult succes.

  14. alin spune:

    Salut,
    Momentan discut si eu cu cei de la ED in legatura cu un job in IT. Mi-au trimis pe mail fisa postului si pagina institutiei pentru care recruteaza, dar problema mea este ca nu gasesc jobul lor listat; pe pagina institutiei sunt doar alte joburi.
    Stie cineva daca este normal sa se intample asa ? MIe tipa de la ED mi-s zis ca jobul nu este public. In cazul asta am vreo sansa altfel decat prin ED ?
    Ma gandesc ca in unele cazuri si institutiile europene prefera doar contractori.

  15. Daniel spune:

    Salut, pe jobul respectiv singura alternativa e o alta firma dar daca e din acelasi consortiu ED are prioritate. Institutiile europene prefera externi ca dureaza mai putin perioada de recrutare si flexibilitatea. Pentru agenti contractuali perioada de recrutare poate dura si un an sau mai mult pentru ca implica si examene, teste , interviuri, liste de rezerva etc. si sunt angajati pe cativa ani pe cand externii sunt angajati pe proiecte care pot fi si de cateva luni.

  16. alin spune:

    @Daniel: multumesc pentru raspunsul rapid. Cel mai probabil o sa merg mai departe cu ED.

    Totusi e amuzant cum institutiile europene prefera sa se fereasca de regulile (si implicit birocratia) pe care singure si le-au definit.

Lasă un comentariu